Έφυγε απ’ τη ζωή ο Γιώργος Αιγύπτιος, ερμηνευτής των τραγουδιών «Για λίγες σταγόνες ευτυχίας» και «Τα χείλη σου»

Πώς πήρε το ψευδώνυμο «Αιγύπτιος», οι πρώτες δισκογραφικές του δουλειές – Η συνεργασία του με τον Σταύρο Κάξο και η μεγάλη επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του 1970 – Η σταδιακή αποχώρηση από το τραγούδι και η εργασία του ως ρεσεψιονίστ – Το τραγικό τροχαίο της πρώτης συζύγου του Λουκίας Λάη

Ένας ακόμα από τους τραγουδιστές που έκαναν μεγάλη καριέρα τη δεκαετία του 1970, ο Γιώργος Αιγύπτιος, έφυγε την Παρασκευή 2 Μαΐου από κοντά μας.

Τα τραγούδια του «Για λίγες σταγόνες ευτυχίας», «Τα χείλη σου», «Μη μου κλαις» κ.ά. έγιναν μεγάλες επιτυχίες, ιδιαίτερα στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Τα τελευταία χρόνια, ο Γιώργος Μαρουλακάκης, όπως ήταν το πραγματικό του ονοματεπώνυμο είχε περιορίσει αισθητά την παρουσία του στον χώρο του τραγουδιού.

Ποιος ήταν ο Γιώργος Αιγύπτιος;

Όπως διαβάζουμε στη σελίδα του στο Facebook, ο Γιώργος Αιγύπτιος γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1941. Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Γεώργιος Μαρουλακάκης. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου σπούδασε μηχανολογικό σχέδιο στην ιταλική σχολή Don Bosco. To 1959 ηχογράφησε το πρώτο του τραγούδι στην Αίγυπτο. Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα, και άρχισε να ασχολείται με το τραγούδι.

Την επαγγελματική του καριέρα την ξεκίνησε το 1966. Το ψευδώνυμο «Αιγύπτιος» του το έδωσε ο Κώστας Ψυχογιός, συνθέτης και στιχουργός πολλών επιτυχιών, με τον οποίο και συνεργάστηκε. Το 1967 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών, με τα τραγούδια «Άλλα μάτια σαν κοιτάζεις» και «Φεύγω». Το συνόδευε η Τζένη Καβαδία (με ένα Β στο σαρανταπεντάρι, Philips – 334451F, Philips – 6251).

Έφυγε απ’ τη ζωή ο Γιώργος Αιγύπτιος, ερμηνευτής των τραγουδιών «Για λίγες σταγόνες ευτυχίας» και «Τα χείλη σου»

Το «Φεύγω» είναι δημιουργία του σπουδαίου Σταύρου Κάξου, ενώ το «Άλλα μάτια σαν κοιτάζεις» των Σ. Κάξου, Χ. Βασιλειάδη και Λ.Δ. Νικολαΐδη. Ο Σταύρος Κάξος, ένας άγνωστος στο ευρύ κοινό, αλλά σπουδαίος συνθέτης και στιχουργός, στον οποίο θα αναφερθούμε εκτενέστερα στη συνέχεια του άρθρου, ήταν αυτός που έγραψε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Αιγύπτιου. Συνολικά, ο Γιώργος Αιγύπτιος κυκλοφόρησε 34 δίσκους 45 στροφών! Το 1968 κυκλοφορεί (Philips – 6239) το σαρανταπεντάρι με τα τραγούδια «Οι Γιεγιέδες» (Β. Βασιλειάδης – Κ. Βίρβος) και «Την αγάπη μου μου την κλέψανε». (Γ. Καραμπεσίνης). Ερμηνευτές, οι Γ. Αιγύπτιος, Λουκία Λάη και Θ. Μετσοβίτης.

«Οι Γιεγιέδες» έγιναν γνωστότεροι με τη φωνή του Δημήτρη Ευσταθίου. Το 1969 κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε δίσκο 45 στροφών (Philips-388679 BF, Philips 6319) το τραγούδι του Σταύρου Κάξου «Για λίγες σταγόνες ευτυχίας», που έκανε θραύση 10 χρόνια αργότερα. Στην άλλη πλευρά του σαρανταπενταριού υπάρχει το «Γκουτ νάιτ αγάπη μου», του Σ. Κάξου, που επίσης γνώρισε επιτυχία στα τέλη των σέβεντις.

Το «Μη μου κλαις», μια ακόμα μεγάλη δημιουργία του Σ. Κάξου κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε δίσκο 45 στροφών (MINOS 5275) το 1971. Ερμηνεύουν οι Γ. Αιγύπτιος και Λουκία Λάη. Φλιπ σάιντ στο 45άρι είναι το τραγούδι «Μην ξαναγαπήσεις» (Σ. Κάξος). Δύο ακόμα τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες στη συνέχεια, το «Όχι κυρία μου» (Κ. Ψυχογιός) και «Σε θέλω πλην όμως» (Κ. Ψυχογιός – Χ. Εμμανουήλ) ερμηνεύει ο Γ. Αιγύπτιος (το δεύτερο με τη Ρία Αθηναίου) σε 45άρι του 1977 (General Grammophone – GGMG 1032).

Η εποχή των μεγάλων επιτυχιών – Ο τραγικός θάνατος της συζύγου του Λουκίας Λάη σε τροχαίο

Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 ο Γιώργος Αιγύπτιος είχε αρχίσει να γίνεται γνωστός. Το 1972 εμφανίστηκε μαζί με τη σύζυγό του πλέον, Λουκία Λάη, στην ταινία «Πώς καταντήσαμε Σωτήρη», του Στέλιου Τατασόπουλου, σε σενάριο Λάζαρου Μοντανάρη. Το ζευγάρι ερμηνεύει το τραγούδι «Μη μου κλαις». Το 1973 όμως ξεκίνησε οδυνηρά για τον Γιώργο Αιγύπτιο, καθώς η σύζυγός του Λουκία Λάη σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα. Το αναφέρει ο Νίκος Νικηταρίδης στο βιβλίο του «ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» και παραπέμπει στον «Ταχυδρόμο» της Αλεξάνδρειας, της 23/1/1973 και της 30/5/1973.

Έφυγε απ’ τη ζωή ο Γιώργος Αιγύπτιος, ερμηνευτής των τραγουδιών «Για λίγες σταγόνες ευτυχίας» και «Τα χείλη σου»

Το 1974 κυκλοφόρησε το πρώτο LP του Αιγύπτιου με τίτλο «Κάτι άλλο». Η εκτόξευση του Γιώργου Αιγύπτιου ήρθε το 1978 με τον δίσκο «Τα χείλη σου», που έγινε χρυσός, ξεπερνώντας σε πωλήσεις τις 50.000 (νούμερα τα οποία βλέπουν με τηλεσκόπιο οι σύγχρονοι τραγουδιστές και τραγουδίστριες).

Στο LP συμμετέχουν κααλμποι οι αδελφές Παπαγεωργίου. Παραδόξως, το 1978, κυκλοφορεί από την ίδια εταιρεία (General Grammophone) το LP «Η αγάπη είναι θυσία», με διαφορετικό εξώφυλλο…Ίσως γιατί το εξώφυλλο από «Τα χείλη σου» θεωρήθηκε πολύ τολμηρό για την εποχή.

Περιέχει 12 από τα 14 τραγούδια του «χρυσού» άλμπουμ «Τα χείλη σου»…: Δεν γνωρίζουμε αν ήταν εμπορικοί ή άλλοι οι λόγοι που οδήγησαν την εταιρεία σε αυτή την κίνηση… Το 1979 κυκλοφόρησε ,πάλι από την General το L.P. «Γιατί – Γκουτ νάιτ αγάπη μου». Ακολούθησαν τα άλμπουμ: «Κλεμμένη ευτυχία» (1981), «…

Και φίλησέ με» (1984), «Αν γυρνούσε εκείνη» (1985), «Δεν θα χωρίσουμε ποτέ» (1990), «Είναι εκείνη» (1990) και «Αξιοπρέπειά μου» (2011). Βέβαια, κατά καιρούς κυκλοφόρησαν άλμπουμ με διάφορες επιτυχίες του Αιγύπτιου.

Έφυγε απ’ τη ζωή ο Γιώργος Αιγύπτιος, ερμηνευτής των τραγουδιών «Για λίγες σταγόνες ευτυχίας» και «Τα χείλη σου»

Ο Γιώργος Αιγύπτιος από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ως το τέλος…

Και τη δεκαετία του 1980 η καριέρα του Γιώργου Αιγύπτιου ήταν σημαντική. Το 1982 εμφανίστηκε μάλιστα και στην ταινία «Καμικάζι τσαντάκιας». Φυσικά, συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως η Ρίτα Σακελλαρίου και ο Μανώλης Αγγελόπουλος. Έκανε πολλές περιοδείες σε Ευρώπη, Η.Π.Α. και Καναδά, με ιδιαίτερη επιτυχία. Επέστρεφε τακτικά στην αγαπημένη του Αλεξάνδρεια. Εκεί τραγουδούσε στο κέντρο «Αθηναίος».

Να σημειώσουμε, ότι ο Αιγύπτιος γύρισε το 1973 στο Κάιρο μια μικρού μήκους ταινία για την τηλεόραση που μεταδόθηκε στο πρόγραμμα του δημοφιλούς Αιγύπτιου καλλιτέχνη Σαμίρ Σάμπρι. Σταδιακά, ο Αιγύπτιος περιόρισε τις εμφανίσεις του. Το 2008 παντρεύτηκε την τραγουδίστρια Έλενα Τηλιακού. Διαβάσαμε μάλιστα, ότι για κάποιο χρονικό διάστημα εργάστηκε και ως ρεσεψιονίστ σε ξενοδοχείο. Ο Γιώργος Μαρουλακάκης (Αιγύπτιος) έφυγε από τη ζωή στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, το πρωί της Παρασκευής 2 Μαΐου 2025.

Άλλες επιτυχίες του Γιώργου Αιγύπτιου – Σταύρος Κάξος: ο άγνωστος δημιουργός δεκάδων επιτυχιών

Θα αναφέρουμε τώρα μερικές ακόμα από τις επιτυχίες του Γ. Αιγύπτιου. Σε παρένθεση, τα ονόματα των δημιουργών τους (συνθέτης – στιχουργός). «Απόψε που πεθαίνει η σκλαβιά» (Μ. Χριστόπουλος – Ν. Παναγιωτούνης), «Γιατί» (Σ. Κάξος), «Δεύτερος και καταϊδρωμένους» (Γ. Μανισαλής – Κ. Ψυχογιός), «Δικαιολογίες» (Μ. Χριστόπουλος – Σ. Καπίρης), «Εφιάλτες» (Σ. Κάξος), «Η αγάπη είναι θυσία» (Μ. Χριστόπουλος – Σ. Καπίρης), «Ήμουν πρωτάρης» (Σ. Κάξος), «Καημέ μεγάλε μου» (Σ. Κάξος – Δ. Τσιτομενέας), «Ξέχασέ με» (Σταύρος Κάξος, το τραγούδι αυτό, το έχει ερμηνεύσει και ο Ανδρέας Βάσιος), «Όταν θέλει η νύφη κι ο γαμπρός» (Σ. Κάξος), «Ό,τι κι αν ήσουνα», ένα «τεράστιο» τραγούδι των Μίμη Χριστόπουλου – Σάκη Καπίρη, «Της λευτεριάς το πνεύμα» (Μ. Χριστόπουλος – Ν. Παναγιωτούνης), «Τι έχω πάθει» (Μ. Χριστόπουλος – Κ. Ρουβέλας), «Χαρά σ’ αυτούς» (Σ. Κάξος, το τραγούδι αυτό το έχει ερμηνεύσει και ο Θεόδωρος Άλκιμος) κ.ά.

Όπως είδαμε, δημιουργός των μεγαλύτερων επιτυχιών του Γ. Αιγύπτιου είναι ο Σταύρος Κάξος. Έχει γράψει εκατοντάδες τραγούδια που έγιναν επιτυχίες, με κορυφαίο όλων το «Μη μου ξυπνάς το παρελθόν», σε στίχους της Άννας Βασιλειάδου (1966, πρώτη και αξεπέραστη ερμηνεία, του μεγάλου Στράτου Διονυσίου). Δυστυχώς, γι’ αυτόν τον δημιουργό δεν υπάρχουν βιογραφικά στοιχεία. Βρήκαμε μόνο ότι γεννήθηκε την 1/1/1941 στο Αϊβαλί (Κυδωνίες) της Μικράς Ασίας και ότι το πραγματικό του επώνυμο είναι Καξόπουλος. Εντοπίσαμε και μία φωτογραφία του, δυστυχώς κακής ποιότητας.

Έφυγε απ’ τη ζωή ο Γιώργος Αιγύπτιος, ερμηνευτής των τραγουδιών «Για λίγες σταγόνες ευτυχίας» και «Τα χείλη σου»
Σταύρος Κάξος

Ευχόμαστε και ελπίζουμε να ζει και να είναι καλά. Αν θέλει και μπορεί κάποιος ή κάποια, ας μας στείλει κάποια βιογραφικά του στοιχεία. Είναι κρίμα άνθρωποι σαν αυτόν να μην έχουν στο ίντερνετ ένα, λιτό έστω, βιογραφικό. Ο αξέχαστος συνθέτης Βασίλης Βασιλειάδης, ήταν επίσης στο… διαδικτυακό περιθώριο. Μετά το άρθρο μας, το οποίο σχολίασε με κολακευτικά λόγια η σύζυγός του κυρία Λούλα Παπαγιαννοπούλου, γράφτηκε άρθρο γι’ αυτόν στη Βικιπαίδεια και πολλά ακόμα σε διάφορα σάιτ.

Έφυγε απ’ τη ζωή ο Γιώργος Αιγύπτιος, ερμηνευτής των τραγουδιών «Για λίγες σταγόνες ευτυχίας» και «Τα χείλη σου»
Ο Γιώργος Αιγύπτιος σε σχετικά πρόσφατη φωτογραφία του

Επίλογος

Το Discogs γράφει, στα αγγλικά μάλιστα για τον Γιώργο Αιγύπτιο, ότι ήταν ένας «αφανής λαϊκός ήρωας, πολύ δημοφιλής, πρώτο όνομα στα μπουζουξίδικα στα 70’s». Αναφέρει επίσης ότι ηχογράφησε περισσότερα από 120 τραγούδια και ότι ήταν πολύ δημοφιλής στους λεγόμενους «πειρατικούς»/«ερασιτεχνικούς σταθμούς». Από τη στιγμή που το κρατικό ραδιόφωνο της εποχής θεωρούσε παρακμιακά τα συγκεκριμένα τραγούδια, από κάπου θα έπρεπε ο κόσμος να τα μαθαίνει… Χρωστάμε ένα αφιέρωμα συνολικά στα αδικημένα τραγούδια του ’70, ελπίζουμε σύντομα να βρούμε τον χρόνο να το γράψουμε. Γιώργο Αιγύπτιε, έτσι σε μάθαμε, σε ευχαριστούμε πολύ για τα σπουδαία τραγούδια που ερμήνευσες. Ήσουν εξαιρετικός τραγουδιστής και Κύριος (με Κ κεφαλαίο…). Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου…

Πηγές: ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ, «ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ», Εκδόσεις ΑΓΓΕΛΑΚΗ, 2020
ΠΕΤΡΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ, «ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑΣ 1950-2007».
Discogs, stixoi.info

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο